Projecten

OMbouw-villa Lichtenberg Amersfoort

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de plannen voor een vrijstaande villa in Amersfoort, waarbij het streven is om deze zo volledig mogelijk (100%) te maken van hergebruikmateriaal. En dan bij voorkeur zo hoogwaardig mogelijk, dus als bouwelement, zoals raam, deur, wand, plaat, etc. Het materiaal wordt gehaald uit de sloop van De Lichtenberg die in 2016 gaat plaatsvinden.

De prachtige bouwkavel waarop deze pioniersvilla is gepland ligt aan de Vondellaan en is onderdeel van de nieuw te bouwen villawijk De Lichtenberg, bovenop De Berg in Amersfoort Zuid, met prachtig uitzicht tot aan de Veluwe. Zie voor het woongebied ook http://wonenopdelichtenberg.nl/.

Het project is bijna zo ver dat een koper aan tafel kan om het ontwerp van de woning te sturen in de rol van opdrachtgever.

De kosten voor de koper zijn precies dezelfde die nodig zijn om een normaal huis te bouwen. De meerkosten van het innovatie proces worden gedekt door subsidies. Maar het huis wordt van een hele andere orde: de mooiste materialen, in een uniek ontwerp van Michel Tombal (Architectenbureau RAU), waarin de sfeer van materialen met een geschiedenis in een bijzonder modern huis samenkomen. Ook ruimtelijk zijn er verrassende extra mogelijkheden bij hergebruik, omdat de materiaalkosten heel anders zijn dan bij nieuwbouw.

Wie geinteresseerd is in deze woning of een ander project kan altijd contact opnemen via info@deombouw.nl of op 06-53149506 (Gijsbert Jansen)

De eerste beelden en ontwerpideeën zijn te zien in de Brochure Villa Lichtenberg.

 

 

CBS-gebouw Rijswijk

IMG_6833

Een gebouw dat op de verkeerde plek is terechtgekomen. Een kolossaal pand, meer dan 60.00

0 m2 groot, daar konden ongeveer 3000 mensen werken. Midden in een woonwijk met woongebouwen tot 4 lagen hoog, lijkt dit 60 meter hoge gebouw verdwaald te zijn. De Ombouw heeft als eerste studie het gebouw ontleed in gebouwelementen die zo worden vrijgemaakt dat zij opnieuw toe te passen zijn in de bouw van nieuwe woningen. Alleen al van het

materiaal dat in de hoogbouw is gebruikt kunnen circa 200 woningen gebouwd worden. De OMbouw heeft een plan gemaakt op dezelfde locatie voor 200 woningen, bovenop de ondergrondse parkeergarage die wel behouden blijft. Door deze vorm van hergebruik ontstaan fantastische mogelijkheden die in de standaard woningbouw niet meer voorkomen. De studie is afgerond en de resultaten bieden goede aanknopingspunten – zoals mogelijke kostenbesparingen voor bepaalde gebouwdelen bij de juiste condities – om een volgend project in werkelijkheid te gaan opzetten. Er zijn diverse relevantknelpunten naar boven gekomen waarvoor in volgende projecten oplossingen worden getest.

Video

OMbouw in beeld voor het CBS gebouw in Voorburg

 

Volgende projecten

De deelnemers in De OMbouw investeren daarom nu verder in de opstart van de ontwikkeling van een aantal nieuwe projecten, waarin het hergebruik van complete bouwelementen een leidend thema is.

 

Volg De Ombouw op Twitter om de laatste vorderingen in de nieuwe projecten te volgen.

 

 

loading